Queen Elizabeth II's funeral: The history behind the gun carriage
Video

It has been 70 years since people of the UK have had to recall the traditions and procedures set in place when a monarch dies but following the death of Queen Elizabeth II, people are reminded of the customs used to honor Her Majesty.

Some, like the period of mourning or the new sovereign delivering a speech the day of the predecessor's death are well-known traditions.

Others, like declaring the day of the funeral a Bank Holiday, are not.

Sign up for our free Indy100 weekly newsletter

We've compiled a list of 10 real, and fake, traditions used after The Queen dies.

Do you know which of these are real? Take our quiz to find out.

1. Everyone has to wear black

Traditionally, people wear entirely black outfits when mourning the death of a person. So when it comes to the death of a monarch, isn't the public expected to wear black for 12 days?

...

...

...

...

Answer: false

Only members of the Royal Family must adhere to traditional mourning clothes, the public does not. Although many newscasters opted for all-black outfits out of respect for Her Majesty.

2. Telling the bees

In the 18th and 19th century some people believed that keeping the bees informed of major life events like deaths or births would bring good fortune to the colony.

It may just be an old saying now but given its root in history do the bees need to be informed of The Queen's death?

...

...

...

...

Answer: true

Although it is not required, its tradition that the royal beekeeper inform the bees of The Queen's passing. Royal beekeeper John Chapple told Daily Mail that he placed black ribbons on the hives after telling them.

3. No comedy for 12 days

In honour of the late monarch, there is a traditional 12-day mourning period in which several public events may be affected so the public may turn their attention toward The Queen.

Rumors swirled years ago that BBC One would cease all comedy programming for the 12 days following the death of The Queen, but is this true?

...

...

...

...

Answer: true

BBC One has suspended comedy shows during the mourning period and moved most of its lineup to rolling coverage of The Queen. Other popular TV shows were moved to BBC Two.

4. No other funeral may take place during The Queen's

The Queen's official funeral will be held 19 September which King Charles III declared it a Bank Holiday for the UK.

Plenty of businesses are planning to close on Monday and with all the attention directed at The Queen it seems that other funerals may not be allowed to take place.

Are other funerals halted while The Queen's occurs?

...

...

...

...

Answer: false

There is no protocol that insists other funerals may not take place during The Queen's, however, it is up to the individual funeral service business if they are open Monday.

5. An ancient stone will be moved

Called the Stone of Destiny, this ancient stone was initially used in Scottish coronations but was seized by the King of England, Edward I in the 13th century.

But as the Scottish and English crowns have merged is's become a historic part of both histories. So is it tradition to break it out after a new heir assumes the throne?

...

...

...

...

Answer: true

The Historic Environment Scotland (HES), which manages Edinburgh Castle, announced that the stone will be used in King Charles III's coronation before and then brought back to the castle's Crown Room.

6. New money will be printed

Queen Elizabeth II has been prominently features on banknotes for approximately 32 years to reflect her reign.

But now that she's passed one could assume the Bank of England will need to print all money with King Charles III's face on it. Does this mean banknotes with the Queen's face are no longer valid?

...

...

...

...

Answer: true

Bank notes with The Queen's face on them will still be considered legal tender but the Bank of England will print money with King Charles's face on it sometime after the period of mourning has ended.

7. People must leave flowers outside the Palace

Traditionally when a person dies, friends and family send flowers to the funeral parlor or leave them at their grave site. Things are no different for a monarch.

Thousands of flowers were left outside Windsor Castle and Buckingham Palace in memory of The Queen over the last week.

So are citizens of the UK encouraged to leave flowers outside of Buckingham Palace?

...

...

...

...

Answer: false

Although the public may leave flowers it is not required.

8. No alcohol may be served during the mourning period

We already know the period of mourning reflects a series and sombre time to allow the public to pay respects to The Queen.

Alcohol is often used as a celebratory measure. Does this mean pubs and restaurants are prohibited from serving alcohol for the 12 days the country mourns?

...

...

...

...

Answer: false.

There are no traditions or rules that prohibit the public from drinking during the period of mourning.

9. Sports matches must be cancelled

The UK has been prepared for the Queen's death for years. Operation London Bridge and Operation Unicorn are both well-known procedural lists that indicate what should, and should not, happen after Her Majesty dies.

But last week people were slightly confused to whether sports matches would continue to go on.

Aren't sports matches required to cancel following The Queen's death?

...

...

...

...

Answer: false

Although The Football Association chose to cancel matches in honor of The Queen, the government offered no official guidance on whether or not it was required.

10. UK citizens will be issued new passports

Going from a female monarch to a male monarch means there will be a plethora of small changes needed like making the British National Anthem "God Save the King".

So what about passports that contain the words "Her Majesty"? Are UK citizens now going to be issued new passports to reflect the new monarch's pronouns?

...

...

...

...

Answer: true- kind of.

New passports will be printed to reflect King Charles III by saying "His Majesty", however, any passports that are unexpired will remain valid until their expiration date with "Her Majesty".

Have your say in our news democracy. Click the upvote icon at the top of the page to help raise this article through the indy100 rankings.


Please log in or register to upvote this article
The Conversation (0)